Energiaracionalizálási program távhő energiát használó, budapesti hőközponttal rendelkező társasházak számára. Célunk, hogy korszerűsítéssel történő, hatékony, környezetbarát, költségkímélő energiafogyasztási struktúrát hozzunk létre és üzemeltessünk.

HOGYAN TÖRTÉNIK?

A Társasház pályázattal megvalósítandó ESCO beruházást igénylő pozitív döntése esetén a Beruházó saját költségén, saját beruházásában és üzemeltetésében egy fogyasztói hőközpontot épít a területileg illetékes Távhőszolgáltató hozzájárulásával. A Beruházó a hőközpont építésére kiviteli tervet készít, melyet a Távhőszolgáltatóval engedélyeztetve kivitelez.

Ezt követően veszi üzemeltetésbe, melynek során a lakóknak egy biztonságosabb üzemviteli hátterű szolgáltatás áll rendelkezésükre.  Beruházó a hosszú távú üzemeltetés alatt kigazdálkodja a beruházás, az üzemeltetés és a pályázat költségeit.

A Társasház ezzel költségmentesen, pénzügyi kockázat nélkül pályázati forrást tud teremteni a felújításhoz.

MILYEN KÖLTSÉGEKKEL JÁR AZ ESCO RENDSZER?

Az ESCO konstrukcióban a felújított épületben Társasház az elmúlt évek átlagfogyasztásával megegyező díjstruktúrájú havi díjat fizet a szerződéses időszak alatt úgy, hogy az adott esetben több százmilliós beruházásoz forrást nem kell biztosítania. Egy hasonlattal élve ez olyan, mintha egy új autót kapnának a régi helyett, azzal a feltétellel, hogy a régi autó fogyasztását kell fizetniük a szerződéses időszak alatt úgy, hogy az autót biztosító Beruházó ezen időszakban kigazdálkodja az energiahatékony autó által megtakarított üzemanyag árából az összes költséget.

MIK A BERUHÁZÁS LÉPÉSEI?

A Társasház kedvező döntését követően megépül a hőközpont, majd ezután a Társasházzal közösen előkészítjük a pályázati anyagot. Kialakítjuk az önerő biztosításának módozatait. Az egész konstrukció célja, hogy komoly alapot teremt az egyébként  is rendkívül szűkre szabott pályázati időszakban arra, hogy a Társasház nagy biztonsággal és eséllyel indulhasson a pályázaton. Pozitív pályázati bírálat esetén megvalósul a beruházás.

Az elmúlt évek egyértelmű tendenciája, hogy összeurópai szinten a komplex és energiahatékony beruházások lesznek támogatva.

Partnerünk: GreenEstate